Het mondkapje is niet meer weg te denken

2 min read

Door de coronapandemie is medische mondkapjes kopen geen uitzondering meer voor veel mensen. Er zijn verschillende soorten mondkapjes, zowel medische als niet-medische. De verschillen zijn niet altijd voor iedereen even duidelijk, daarom zijn een aantal verschillen hieronder uitgelegd. Het onderscheid medisch en niet-medisch is een belangrijke en bij de niet-medische mondkapjes zijn er de wegwerpmondkapjes en de herbruikbare.

Verschillende soorten mondkapjes

Welke mondkap kun je nu het beste kopen? Voor dagelijks gebruik in supermarkt of openbaar vervoer is voor de meeste mensen het wegwerpmondkapje voldoende. Je beschermt daarmee vooral de ander. Wanneer je zelf besmettelijk bent kun je op deze manier minder snel een ander besmetten. Wanneer je klachten hebt blijf je natuurlijk thuis, maar er is een periode voorafgaand aan de klachten waarin je wel mensen kunt besmetten zonder het zelf te weten. Wil je niet steeds mondkapjes weggooien dan kun je kiezen voor een herbruikbaar mondkapje van katoen. Die kun je in de was doen op 60 graden en opnieuw gebruiken. Je moet mondkapjes na ieder gebruik weggooien of uitwassen. Ook moet je je handen wassen voor je het mondkapjes opzet of afzet.

Medische mondkapjes

Wil je meer bescherming of kom je veel in aanraking met kwetsbare personen? Dan kun je kiezen voor een zogenaamd medisch mondkapje. Die vallen in de categorie persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat zijn met name de FFP2 en FFP3 mondkapjes. Ze bieden meer bescherming, zowel aan jouzelf als aan anderen. Ook jij bent nu beschermd tegen virussen, bacteriën en schadelijke stoffen. FFP3 beschermt nog iets beter dan FFP2. Deze mondkapjes worden ook in de zorg gebruikt. Ook het zogenaamde chirurgische mondkapje valt onder de medische mondkapjes. Dat lijkt erg op de wegwerpmondkapjes, maar er is op de verpakking aangegeven dat het een medisch mondkapje betreft. Het is sowieso goed om bij het kopen van mondkapjes te letten op de keurmerken en certificering die op de verpakking staat. Je kunt dan altijd op internet nagaan aan welke eisen je mondkapje nu precies voldoet.

Coronatest, thuis of op locatie

Soms is een coronatest Groningen nodig. Op veel verschillende locaties in Nederland kun je getest worden. Meestal weet je al al na een kwartier de uitslag. Je kunt een negatieve testuitslag nodig hebben voor het bezoeken van een evenement of je wilt zelf meer zekerheid. Dan is een sneltest een goede mogelijkheid. Dat kan op locatie en steeds vaker ook met een thuistest. Test je positief dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of de GGD. Meestal is dan een vervolgtest nodig om zeker te weten of je besmet bent met corona. In de tussentijd houd je je natuurlijk aan de quarantaineregels om te voorkomen dat je het coronavirus nog verder verspreidt.De zelftest en de sneltest zijn steeds vaker in de vorm van een speekseltest te krijgen. Dat is een stuk prettiger dan de test waarbij een wattenstaafje in de neus wordt ingebracht. De speekseltest is ook geschikter voor kinderen.