De functie van de wiellagers in een Ford Fiesta

2 min read
wiellagers ford fiesta

Een aantal onderdelen kom je in elk type auto tegen, zelfs in je Ford Fiesta. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de wiellagers. De wiellagers Ford Fiesta dienen een belangrijke functie. Weet jij welke functie dat is? Als het antwoord ‘’nee’’ is, dan ben je niet de enige. Er zijn namelijk een heleboel mensen die niet weten wat de wiellagers doen, waar ze zitten of zelfs waar ze onderdeel van uitmaken. Daarom kun je hier ontdekken wat dit unieke onderdeel voor functie heeft in jouw auto.

wiellagers ford fiesta

De wiellager: een belangrijk onderdeel

De wiellager is een type lager. Een lager is een machine-onderdeel waar een as of astap in draait. Een belangrijke taak van een lager is het verlagen van de wrijving tussen de verschillende onderdelen. De wiellager is dus een type lager dat zich bevindt tussen de wielnaaf en het wiel waar deze bij hoort. In essentie zorgt dit belangrijke onderdeel ervoor dat een wiel kan draaien. En niet alleen draaien, maar vrij draaien in meerdere richtingen, zonder gesmeerd te worden. Dat is voor een auto hoog nodig, aangezien je natuurlijk scherp moet kunnen sturen. 

Hoe het vroeger ging

Voorheen zag je nog wel eens bij oude auto’s of koetsen dat het belangrijk was geregeld te stoppen om het voertuig te smeren. Dat is voordat deze handige wiellagers werden uitgevonden. In oude koetsen was het soms nodig om meerdere keren per rit te stoppen. De slimme technici die auto’s hebben ontwikkeld, voorzagen een probleem bij auto’s op dat gebied en vonden dit unieke type lager uit. 

Een kapotte wiellager

Hoe weet je nu of een wiellager kapot is? Daar kom je niet gemakkelijk achter, maar je zult het snelste merken dat er iets mis is bij het sturen. Een wiellager gaat overigens niet vaak of zomaar kapot. Een brommend of ronkend geluid kan aantonen dat er iets aan de hand is met je wiellager.